Forskning / Lykkepiller

Medicinfirmaer skjuler sandheden om lykkepiller februar 2008.

Selskaberne bag kendt depressionsmedicin offentliggør stort set aldrig undersøgelser, der viser, at deres egen medicin ikke virker. Livsfarligt, mener ekspert.
Af: Per Thiemann (Journalist).

Pillerne virker fantastisk mod depression, lover medicinalfirmaerne, og de kan bevise det med fine undersøgelser.

Men i virkeligheden findes der også masser af undersøgelser, der viser, at pillerne ikke virker særlig godt – dem ser offentligheden bare aldrig.

De dårlige resultater finder stort set aldrig vej til de tidsskrifter, hvor læger og forskere finder ny viden om medicin. Til gengæld kan man finde næsten alle de undersøgelser, der viser gode resultater. Fordi de dårlige resultater ikke kommer frem, kommer det til at se ud, som om medicinen virker cirka 30 procent bedre, end den i virkeligheden gør. Det afslører en gennemgang, som amerikanske forskere har foretaget.

Det har katastrofale konsekvenser for patienterne, mener dansk ekspert.

Det betyder helt grundlæggende, at læger ikke kan vælge den mest optimale behandling til deres patienter. Det er urimeligt, at offentligheden ikke kan få adgang til det,« siger overlæge Peter Gøtzche.

Umuligt at få data.
Han er chef for Cochranecentret ved Rigshospitalet, som arbejder med at vurderer medicin, men ofte er det umuligt at tjekke medicinen – oplysningerne bliver simpelthen tilbageholdt, fordi medicinalfirmaerne kan miste penge, hvis de kommer frem, forklarer han.

Vi prøver at få adgang til data i den Europæiske Lægemiddelstyrelse og har klaget til to instanser, men det bliver afvist af hensyn til kommercielle interesser. Vi mener, at man må sætte patienters liv højere end kommercielle interesser,« siger Peter Gøtzche.

Han mener, at det er ekstremt alvorligt, at firmaer tilbageholder oplysninger, fordi det i yderste konsekvens kan betyde, at dødelige skadevirkninger ikke kommer frem.

Hvis man ikke ved, at man kan dø af et lægemiddel, så bliver der solgt mere af det. Det koster menneskeliv, og det er veldokumenteret, at man kunne have undgået dødsfald, hvis man havde vidst det,« siger Peter Gøtzche.

De danske myndigheder kalder det »rystende«, at man får et glansbillede af, hvor god medicinen er, fordi de dårlige resultater ikke bliver offentliggjort.

Det er nu veldokumenteret, at den videnskabelige litteratur om moderne antidepressiva er misvisende,« lyder det i en meddelelse fra Lægemiddelstyrelsens Institut for Rationel Farmakoterapi.

Industrien afviser kritik.
Medicinalindustrien selv afviser, at den bærer skylden for, at de dårlige resultater næsten aldrig kommer frem i de videnskabelige tidsskrifter. Årsagen er, at det traditionelt har været nemmere at få bragt positive resultater end negative, mener Jan Hylleberg, vicedirektør i Lægemiddelindustriforeningen.

Vi tog konsekvensen af det tilbage i 2005 – nu skal man dokumentere, at man vil forsøge at få resultaterne offentliggjort, hvis man vil have godkendt et forsøg. Hvis resultatet så ikke bliver bragt i et tidsskrift, kan man alligevel se det på en offentlig tilgængelig hjemmeside.«